Jul 292011
 

Diferenta dintre motoarele cu ardere interna in doi sau patru timp ii framanta pe motociclisti de ani buni incoace, dand nastere la tot soiul de contradictii si lasandu-i pe majoritatea dintre acestia in dubii atunci cand vine vorba de a face o alegere eficienta. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare isi are proprii sustinatori si care capata atitudine defensiva, nefiind capabili sa isi pastreze doza de obiectivitate. De fapt, tot ceea ce trebuie sa inteleaga acestia este cum functioneaza fiecare dintre aceste doua tipuri de motoare si sa isi traga propriile concluzii.

Sunt patru secvente care conteaza si care trebuiesc clarificate in aceasta privinta: admisie, compresie, detenta si evacuare. Asa dupa cum bine v-ati dat deja seama, exista cateva diferente de ordin mecanic intre cele doua si pe care vom incerca sa le evidentiem in cele ce urmeaza.

Motoare in patru timpi

Schema motor 4 timpi

In timpul cursei de admisie, pistonul se duce in jos din partea de sus a cilindrului la partea inferioara, reducand presiunea din interiorul cilindrului. Aceasta trage apoi un amestec de combustibil si aer in cilindru prin portul de admisie, gata pentru procesul de compresie.

Atat cu supapele de admisie cat si cele de evacuare inchise, pistonul merge inapoi pana in partea de sus a cilindrului, comprimand amestecul de aer si combustibil. Asta se intampla in timpul procesului de compresie.

Amestecul astfel comprimat este apoi aprins de o scanteie. Presiunea rezultata din arderea amestecului de aer si combustibil impinge pistonul inapoi cu o forta enorma, contribuind la mentinerea in miscare a arborelui cotit. Aceasta este faza de detenta, si cea care este principala sursa de cuplu si putere a motorului.

In final, in faza de evacuare, pistonul merge din nou in sus si impinge gazele arse din cilindru in supapa de evacuare. Un alt aspect care trebuie mentionat este ca bujia se aprinde doar o data la doua revolutii.

Motoare in doi timpi

Motor 2 timpi

Spre deosebire de cel in patru timpi, motorul in doi timpi are trei procese combinate intr-o singura actiune, ceea ce inseamna ca admisia si evacuarea sunt integrate in miscarea de compresie a pistonului, eliminand astfel nevoia de supape. Asta se intampla datorita unui port de admisie si evacuare integrate in peretele din camera de ardere.

In momentul in care pistonul merge in jos dupa procesul de ardere, se permite gazelor rezultate sa paraseasca camera de ardere prin orificiul de esapament. Amestecul de aer si combustibil este apoi tras prin portul de admisie, pozitionat mai jos in camera de ardere. In momentul in care pistonul se ridica din nou, blocheaza porturile de admisie si evacuare, comprimand gazele din partea de sus a camerei de ardere. Bujia se aprinde din nou si procesul se reia. Bujia se aprinde o data la fiecare revolutie.

2T vs. 4T

2 timpi vs 4 timpi

Un motor in doi timpi poate produce de doua ori mai multa putere (si este de doua ori mai zgomotos) decat un motor in patru timpi de aceiasi cilindree. Asta deoarece la fiecare rotatie a ambielajului exista o explozie in cilindru, pe cand la cele in patru timpi una din rotatii este “moarta”. Avand mai putine componente in miscare, inertia este mai mica si deci un regim de turatie fiind mai ridicat.

Mai mult, are un raport mai bun greutate-putere intrucat are o greutate mai mica. Asta desigur, nu inseamna ca si motocicleta ca ansamblu este mai usoara.

Motoarele in doi timpi sunt mai simplu si mai ieftin de produs in comparatie cu cele in patru timpi datorita design-ului simplificat, Motoarele in patru timpi, in schimb, au o fiabilitate mult mai mare si sunt mai economice. Cu toate acestea, bujiile dintr-un motor in doi timpi au o durata de viat amult mai mare decat cele dintr-un motor in patru timpi.

Cum spuneam, motoarele in patru timpi sunt mai economice, consuma mai putin si polueaza mai putin in comparatie cu cele in doi timpi si datorita uleiului care se arde cu benzina.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>